Katholieken en hun bezinning

Bedevaarten

Wereldjongerendagen (WJD)

In 1984, het Heilig Jaar van de Verlossing, nodigde paus Johannes Paulus II jongeren over de hele wereld uit om samen met hem Palmzondag te vieren in Rome. Meer dan 300.000 jongen gingen op deze uitnodiging in. De Verenigde Naties riepen het jaar 1985 uit tot het Internationaal Jaar van de Jeugd. Bij deze gelegenheid werden de jongeren weer uitgenodigd om Palmzondag in Rome te vieren.

Het succes uit deze twee jaren leidde tot de instelling van de officiële Wereldjongerendagen. De eerste internationale Wereldjongerendagen waren in 1987 in Buenos Aires. De ontmoetingen tussen de jongeren vinden om de drie jaar plaats. Er wordt geprobeerd om te rouleren per continent. Sinds 1997 komen er jongeren in Nederland ieder jaar bij elkaar per bisdom, steeds op Palmzondag.

De Wereldjongerendagen zijn het grootste internationale jongerenevenement ter wereld. Er komen honderdduizenden tot miljoenen jongeren overal vandaan. Met elkaar vieren zij hun katholieke geloof. De Wereldjongerendagen staan voor het ontmoeten van nieuwe vrienden, plezier maken, bezinning en eucharistie vieren. De dagen worden voorafgegaan door de Days in the diocese, waarbij de jongeren een week worden ondergebracht in gastgezinnen van het land van de WJD. Daarna volgen de vijf dagen waarin zij verspreid over de hele stad van de WJD deelnemen aan festivals, vieringen, muziekconcerten en theatervoorstellingen. Tijdens drie ochtenden is er een Nederlandstalig catecheseprogramma. Een hoogtepunt is het verwelkomen van de paus op donderdag. Op zondag wordt het geheel afgesloten met een indrukwekkende slotviering, voorafgegaan door een avondwake met de paus en een nachtwake.

Ga terug naar Bedevaarten