Katholieken en hun bezinning

Bedevaarten

Heilig Land

Het begrip ‘Heilig Land’ wordt gebruikt voor de huidige staat Israël en de Palestijnse gebieden. Het gaat om gebieden waar de Bijbelse verhalen zich afspeelden.
Het Heilig Land staat in het Oude Testament vermeld als Kanaän, het beloofde land en het land Israël (Èrètz Yisraēl). Het gebied wordt door de joden gezien als een goddelijk geschenk aan Abraham, Isaac en Jacob. Het laatste gebed van de viering van Pesach eindigt met: ‘Volgend jaar in Jeruzalem!’ Ook bidden veel joden in de richting van Jeruzalem. Christenen betrekken de term Heilig Land meer op de plekken waar Jezus heeft geleefd en is gestorven. In het Heilig Land hebben niet alleen belangrijke gebeurtenissen voor joden en christenen plaatsgevonden. Moslims geloven dat Mohammed vanuit Jeruzalem ten hemel gevaren is. Zodoende is het Heilig Land zowel voor alle ‘drie’ van grote betekenis, wat ook leidt tot vele conflicten.
Volgens de evangelisten Matteüs en Lucas is Bethelem de plaats waar Jezus is geboren. Marcus en Johannes vermelden alleen dat Jezus in Nazareth is opgegroeid. Jezus is in Jeruzalem gekruisigd, begraven en verrezen. Door deze gebeurtenissen zijn Bethlehem, Nazareth en Jeruzalem drukbezochte pelgrimsoorden.

Moslims bezoeken Jeruzalem om er in de Al Aqsa- en Rotskoepel-moskee te bidden. De Rotskoepel is gebouwd op de rots waarvan Mohammed volgens de overlevering ten hemel voer. Ze heeft een gouden koepel. Beide moskeeën zijn gebouwd op het voormalig tempelplein. Dit is de joden die slechts één overblijfsel van de voormalige tempel op deze plek hebben: de Klaagmuur, een doorn in het oog.

Ga terug naar Bedevaarten