Waarin katholieken geloven

Heiligen en Martelaren

Wereldberoemde heiligen

Al tijdens haar leven werd Moeder Teresa (1910-1997; feestdag 5 september) beschouwd als een heilige. Ze werd geboren in Skopje, tegenwoordig de hoofdstad van Macedonië. Van jongs af aan wilde ze haar leven in dienst stellen van de armen en behoeftigen in de Derde Wereld. In 1928 vertrok ze naar Calcutta. Daar werkte ze jarenlang als lerares, maar haar hart ging nog steeds uit naar de arme sloebers in de sloppenwijken. In 1948 ging ze tussen die mensen wonen. Al snel sloten zich andere vrouwen zich bij haar aan. De Congregatie van de Zusters van Naastenliefde was geboren. Het werk van Moeder Teresa werd door velen bewonderd. In 1979 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede en in 1996 werd ze benoemd tot ereburger van de Verenigde Staten.

Franciscus van Assisi (±1181-1226; feestdag 4 oktober) was met een zilveren lepel in de mond geboren. In zijn jeugd en puberteit was er geen land met hem te bezeilen. Maar op twintigjarige leeftijd kwam hij plots tot inkeer. Hij zwoer zijn luxueuze, wereldlijke leven af en ging op zoek naar Vrouwe Armoede. Samen met enkele volgelingen (ze noemden zich minderbroeders) ging hij leven als de apostelen: ze wezen alle bezit af en bedelden dagelijks hun brood bij elkaar. Omdat Franciscus Gods schepping bewonderde en dus ook de dieren en vogels, is hij patroonheilige van de dieren.

Damiaan (Josef) de Veuster (1840-1889; feestdag 10 mei) vertrok in 1864 naar Honolulu om nooit meer naar Vlaanderen terug te keren. De bedoeling was dat hij op Hawaï het evangelie ging prediken. Dat deed hij tot 1873. In dat jaar werd hij uitgezonden naar een afgeschermde uithoek van het eiland Molokai. Daarheen werden lepralijders en melaatsen verbannen, zonder enige verzorging. Pater Damiaan ontfermde zich over deze stakkers. Maar hij werd besmet zodat hij op 49-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies. Hij wordt aangeroepen tegen melaatsheid. In 2005 werd hij in Vlaanderen verkozen tot de grootste Belg aller tijden.

Ga terug naar Heiligen en Martelaren