Katholieken en hun geschiedenis / traditie

Oecumene

Taizé

In 1940 stichtte Frère Roger, een Zwitsers van 25 jaar, in Frankrijk een gemeenschap waarin zowel katholieke als protestantse mannen opgenomen werden. De gemeenschap groeide gestaag: in 1949 waren er zeven broeders, inmiddels zijn er zo’n honderd broeders die samen met de vele bezoekers een bruisende gemeenschap vormen.

De broeders leven celibatair en wonen in grote eenvoud samen. Zij voorzien in hun eigen onderhoud en wat zij aan gelden ontvangen besteden ze aan mensen die het echt nodig hebben. De broeders van Taizé willen met hun leefwijze liefde uitstralen en vrede brengen, een centraal punt sinds hun oprichting ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In 2005 overleed de protestantse stichter Frère (=broeder) Roger, hij werd opgevolgd door de katholiek Frère Alois.

Heel veel jongeren uit Europa, maar ook van ver daarbuiten, bezoeken de gemeenschap van Taizé.

Jongeren leven dan een week of langer mee in de gemeenschap en leveren een bijdrage (koken, schoonmaken, etc.) om het gemeenschapsleven goed te laten verlopen. Iedere dag komen zij een aantal maal samen voor een viering. De gezangen die tijdens de vieringen worden gezongen (in allerlei talen) zijn breed bekend. Zo worden ook Taizévieringen georganiseerd in ons eigen land.

 

Ga terug naar Oecumene