Katholieken en hun bezinning

Vasten

Solidaridad

De organisatie Solidaridad werd in 1969 opgericht als bisschoppelijke adventsactie voor Latijns-Amerika. Tot 1996 richtte Solidaridad zich alleen op Latijns-Amerika. Daarna werden er ook projecten in Afrika en Azië gestart.
In het bestuur van Solidaridad was een aantal kerken in Nederland vertegenwoordigd. In 2010 stopte Solidaridad de adventsactie in de Nederlandse parochies*, omdat volgens de directeur de bisschoppen volledige zeggenschap wilden over de bestemming van het geld.

Solidaridad is nu een ontwikkelingshulporganisatie met als belangrijkste doelen: de bestrijding van armoede en de zorg voor een duurzame economie.
Het gaat vooral over producten zoals cacao, koffie, katoen, goud, thee en soja. Een duurzame economie houdt in dat er onder betere omstandigheden wordt gewerkt, mensen in ontwikkelingslanden een eerlijkere beloning voor hun producten krijgen, dat er minder gebruik wordt gemaakt van gevaarlijke chemische stoffen en dat landbouwgrond en water efficiënter worden gebruikt.
Solidaridad zorgt ervoor dat grote bedrijven, zoals H&M, Mars en Douwe Egberts aan deze duurzame economie meewerken.
Solidaridad neemt ook zelf voortdurend grote initiatieven. Ze hebben onder andere Max Havelaar opgericht, die zorgt voor een eerlijke handel in koffie, cacao en katoen. Ook heeft de organisatie een eigen kledinglijn opgezet, met merken als Kuyichi, die de trend zetten voor duurzaam geproduceerde kleding.

*Een gemeenschap van katholieke gelovigen met een eigen kerkgebouw.

Ga terug naar Vasten