Katholieken en de samenleving

Missie

Missionarissen

Een missionaris is een man of vrouw die door de katholieke kerk uitgezonden wordt om het geloof te verkondigen en uit te dragen.

Vroeger waren dit vaak zusters of paters van een missiecongregatie. Dat zijn gemeenschappen van zusters of paters die speciaal zijn opgericht om in de missielanden te gaan werken. Deze mensen kwamen meestal niet terug. Als ze gingen, dan was het voorgoed. Hun werk moet niet onderschat worden. Zij hebben hun hele leven in dienst gesteld van hun medemensen in de derde wereld. Deze vrouwen en mannen hebben heel veel bijgedragen aan het onderwijs en de gezondheidszorg.

Een voorbeeld van een missionaris is pater Damiaan (1840-1889). Deze Belgische pater werkte onder de melaatsen op het eiland Molokai in Hawaii. Toen hij aankwam op het eiland heerste er totale wetteloosheid. De melaatsen waren er neergezet om het verder maar uit te zoeken. Lepra was een zeer besmettelijke ziekte waar nog geen geneesmiddelen voor bestonden. Pater Damiaan gaf deze mensen hun waardigheid terug. Hij herstelde orde en bouwde huizen en kerken en leefde met ze. Zoals Jezus omging met de melaatsen, zo leefde pater Damiaan op Molokai. Hij stierf zelf aan de ziekte op 49-jarige leeftijd.
In onze tijd zijn er nog steeds enkele honderden Nederlandse missionarissen over de hele wereld aan het werk.

Ga terug naar Missie