Katholieken en hun bezinning

Gewijde muziek

Gospelmuziek

Gospelmuziek wordt gevormd door religieuze liederen die werden gezongen in de protestantse negerkerken. Gospelmuziek vormt een apart muziekgenre in de christelijke muziek. Het Engelse woord gospel betekent ‘evangelie’. Dit muziekgenre werd geboren in de 18e en 19e eeuw in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Het is zwarte religieuze muziek die sterk werd beïnvloed door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachten uit Afrika: de zogeheten negro spirituals, als ook door de bevindelijke manier van geloven van de Amerikaanse blanken met hun Angelsaksische psalmen en hymnen: de zogenaamde white spirituals. Een thema dat vaak voorkomt in gospelmuziek heeft te maken met bevrijding. De negerslaven zingen over de bevrijding van het blanke juk, zoals de Israëlieten werden bevrijd uit de slavernij van Egypte. Titels als ‘Let my people go’ en ‘We shall overcome’ spreken daarvan. Ook het leven na de dood, vaak aangeduid als het oversteken van de rivier de Jordaan in Israël, is een vaak terugkerend thema.

In de 20e eeuw ontstonden de veel dynamischer en ritmischer gospelsongs, waardoor de negro spiritual meer en meer naar de achtergrond verdween, omdat deze te veel aan slaventijd herinnerde.

Belangrijke vertolkers van de oervorm van de (zwarte) gospel waren Mahalia Jackson (de ‘koningin van de gospelmuziek’), de Staples Singers en The Five Blind Boys of Alabama.

Elvis Presley zong ook dikwijls gospels, voornamelijk met vrienden, maar een enkele keer ook tijdens optredens. Andere zangers die beïnvloed zijn door de gospelmuziek zijn: Sam Cooke, Jackie Wilson en John Legend.

Ga terug naar Gewijde muziek